مذهب گرایی در سراسر جهان رو به کاهش است. اکنون تعداد آتئیست ها در نروژ برای اولین بار بیشتر از تعداد پیروان ادیان است، ٣٩ درصد آتئیست در برابر ٣٧ درصد دین دار. در همین حال در آمریکا که روی اسکناسش عبارت «ما به خدا ایمان داریم» نقش بسته، اکنون بیش از هر زمان دیگری باور به خدای مسیح کمرنگ شده است.
بررسی افکار عمومی در آمریکا نشان داده است که تعداد خداباوران در سال ٢٠١۴ نسبت به سال ١٩٨٠، دوبرابر شده است. همچنین تعداد کسانی که گفته اند دعا نمیخوانند در سال ٢٠١۴، پنج برابر شده است. در این جا نتایج یک بررسی ارائه می شود که در آن میزان مذهب گرایی در سراسر جهان براساس کشورهایی که بیشترین تعداد آتئیست را داشته اند، نشان داده شده است. اما با توجه به اینکه تعداد خداباوران در سراسر جهان کاهش یافته، بنظر می رسد که هنوز شمار کمی از کشورها بیش از بیست درصد شهروندانی داشته باشند که خداناباور بودنشان را به راحتی بیان کنند.
در این جا شش کشوری که بیشترین تعداد آتئیست را دارند برشمرده ایم که البته شامل نروژ نمیشود.
١- چین
چین تا کنون بالاترین آمار آتئیست در کل جهان را دارد، که البته به پنجاه درصد نمی رسد. بر اساس گزارش وین گالوپ بین ۴٠ تا ۴٩/٩ درصد مردم مردم چین گرایش آتئیستی دارند. کمونیسم که از ١٩۴٩، حزب غالب در چین بوده است، از مذهب بعنوان ابزاری برای ستم به طبقه کارگر استفاده کرده است و با حرکتهای انقلابی سرکوب شده در طول دوران 27 ساله حکومت مائو زدونگ تا سال ١٩٧۶ همراه بوده است. چین که صاحب یکی از قدیمی ترین جهانبینی های فلسفی، کنفوسیانیسم، میباشد؛ اکنون به دلیل کاهش اعتقاد به خدای فوق طبیعی مورد توجه قرار گرفته است.
٢- ژاپن
ژاپن یکی دیگر از کشورهای شرقی همسایه چین است که اکنون جهان بینی بسیاری از مردم این کشور را عدم باور به وجود خدا تشکیل داده است. بین ٣٠ تا ٣٩ درصد از مردم ژاپن اظهار میکنند که آتئیست هستند. مذهب در ژاپن از لحاظ تاریخی بر اساس شینیتویسم بنا شده و به جای پرستش یک خدا، بر پایه آیین و اسطوره شناسی کهن شکل گرفته بود. اما چون ماهیت معنوی داشته، آتئیستی بشمار نمیرود، با وجود این تعداد پیروان شینیتویسم و بودیسم در ژاپن رو به کاهش است.
٣- جمهوری چک
شاید تعجب آور باشد که این کشور سومین جایگاه آتئیستی در جهان را دارد. 30 تا 39 درصد شهروندان جمهوری چک آتئیست هستند. حمایت ضعیف از کلیسای سنتی میتواند میراث ملی گرایی قوی این کشور در قرن نوزدهم و بیستم باشد. دولت این کشور به مکتب کاتولیک بعنوان واردات اتریش نگاه کرده و مردم را از پیروی آن دلسرد کرد. ولی به روایت تاریخ کاری برای پر کردن شکاف پرو- تستانتیسم انجام نداد. البته حزب کمونیستی این کشور نیز احیای مجدد دین را طی سالهای ١٩۴٨ تا ١٩٨٩ سرکوب کرد.
۴- فرانسه
کشور قصه های عاشقانه، از بسیاری همسایه های اروپایی خود بخاطر تعداد یک پنجم شهروند آتئیست، فاصله دارد. حکومت فرانسه نیز مانند چین به دنبال کاهش قدرت نهادهای مذهبی در درون مرزهای خود بوده است. انقلاب فرانسه در ١٧٨٩ مکتب کاتولیک رومی را برانداخت و در ١٩٠۵ رسما قانون جدایی دین از سیاست را تصویب کرد.
۵- استرالیا
کشوری که گردشگران در مقابل خانه اپرای بندر سیدنی اش برای عکس ژست میگیرند، ده تا نوزده درصد جمعیت آتئیست دارد. شاید چنین چیزی برای کشوری که سابقه درخشان در حکومت سکولار داشته، عجیب نباشد. استرالیا پس از چند دهه استعمار توسط انگلیس در سال 1788، با لغو امتیاز کلیسای انگلستان، چارچوب قانونی برابری مذهبی را به وجود آورد.بسیاری از مردم با مذاهب مختلف به موقعیت های تجاری در استرالیا پیوستند، از جمله مسلمان ها و یهودی ها. امروزه تعدادپیروان دین اکثریت، مسیحیت، در این کشور رو به کاهش گذاشته و هر روز شهروندان بیشتری خود را خداناباور میدانند.
۶- ایسلند
کاتولیسیسم در ١۵۵٠ در شرق اروپا، ایسلند، غیر قانونی اعلام شد و در سال ١٨٧۴، آزادی ادیان جزو حقوق قانونی قرار گرفت. گرچه بسیاری از مردم این کشور خود را وابسته به کلیسای لوتران میدانند اما تعداد کمی پیرو دین هستند و بقیه خود را آتئیست میدانند. البته این فقط شامل ١٠ تا ١٩ درصد جمعیت میشود، ولی همین تعداد کافی ست تا ایسلند در بین آتئیست ترین کشورهای جهان قرار بگیرد.
کوثر کاظمی – دبیر کمپین آتئیست ایرانی