بستگی به این دارد که در کدام کشور باشید و طرز فکر غالب در آنجا چه باشد. در یک جامعه مذهبی محافظه کار، آتئیست بودن و آتئیست ماندن هردو سخت است.
برای آتئیستی که در یک جامعه مذهبی محافظه کار بدنیا آمده و بزرگ شده است سه راه بیشتر وجود ندارد:
١- عقیده خود را پنهان کند
به ظاهر بزدلانه ترین و ساده ترین راه اما در عمل سخت ترین راه است. شما مجبور میشوید که هر روز زندگیتان را تظاهر به چیزی کنید که نیستید. باید مراقب باشید که یک سری کارها را حتما انجام دهید و از یک چیزهایی هم کاملا اجتناب کنید. مثلا یک اکس مسلم وقتی که در جمع دوستان مسلمانش است باید از الکل و غذاهای غیرحلال بپرهیزد. گاهی آدم مجبور میشود به عقایدی که کاملا غلط به نظر میرسد گوش داده و سرش را به نشانه تأیید تکان دهد، در حالیکه از درون مانند انبار مهمات است. بدترین قسمت کار این است که شما خود را خوار میکنید تا یک بزدل باشید.
٢- در لباس مبدل باشد
شما مجبورید در دنیای مجازی (رسانههای اجتماعی) دوتا پروفایل داشته باشید که یکی از آنها بیانگر زندگی شماست و دیگری عقاید آتئیستی شما را در مورد مذهب نشان میدهد که قطعا دومی با نام جعلی و یا گمنام خواهد بود، و کسانی آن را انتخاب میکنند که آمادگی مورد انتقاد قرار گرفتن را ندارند. گذشته از آن، علیه مذهب اقدام کردن میتواند زندگی شما را به خطر بیندازد. بنابراین اجتناب از آشکار کردن هویت، بسیار معقول بنظر میرسد.
۳- صریح و بی پرده باشد
این دسته از افراد، موضعشان را آشکارا اعلام میکنند. برخی از آنها رویکرد خاصی را برای بیان نظراتشان انتخاب میکنند که البته خطر زیادی بهمراه دارد. خانوداه شان ناامید میشوند، البته اگر خشمگین نشوند، توسط کسانی که قبلا جزو نزدیکانشان بودند، مورد قضاوت و انتقاد قرار میگیرند، توسط افراد و رسانه ها مورد سوء استفاده قرار میگیرند و حتی به مرگ تهدید می شوند و امنیت زندگی روزمره خود را از دست میدهند.
این سه وضعیتی است که یک آتئیست به هر حال به یکی از آنها دچار میشود. البته ممکن است عده ای هم در وضعیتی بینابینی، جایی میان این سه حالت قرار بگیرند ویا تغییر وضعیت بدهند. در هر صورت فرقی نمیکند به کدام وضعیت دچار شوید، مسأله مهم این است که در یک جامعه مذهبی محافظه کار، موضع غیر مذهبی داشتن بشدت استرس زا خواهد بود.
کوثر کاظمی – دبیر کمپین آتئیست ایرانی